уторак, 3. април 2012.

POČETAK


Vjerovatno su mnogi od vas primjetili u zadnje vrijeme slike, video snimke po internetu koje su vezane za lucidne snove.

Većina ljudi miješa lucidne snove sa noćnim morama iz kojih teško možete pobjeći, ali se varaju jer je ovo jedan od najuzbudljivijih događaja u mome životu.

Evo i objašnjenja preuzetog sa Wikipedije:


''Lucidni snovi su oni snovi kada je osoba svjesna da sanja, čega obično postaje svjesna kada sanja neku nemoguću ili nevjerojatnu pojavu, ili bez ikakvog jasnog razloga jednostavno shvati da sanja.

U takvim snovima moguće je biti lucidan i imati malo kontrole nad sadržajem snova i obratno, imati mnogo kontrole bez čiste svjesnosti da sanjamo. Ako smo lucidni i imamo dobru kontrolu, onda možemo birati neku aktivnost koja je moguća samo u snovima, postići ono što u budnom stanju ne bismo nikada mogli ostvariti. Iako se takvi snovi tokom života spontano događaju, moguće ih je posebnim metodama i vježbama (pisanje dnevnika snova isl.) potaknuti, te isto tako i pojačati stanje lucidnosti i time dobiti veću kontrolu nad vlastitim lucidnim snovima.''


Kao što ste mogli pročitati radi se o nevjerovatnom iskustvu u kojem možete upravljati sa snovima i raditi nevjerovatne stvari kao npr. komunicirati sa svojom podsvijesti i dobijati čudne odgovore, letjeti preko krajolika, imati razne odnose sa poznatim osobama , boriti se kao ninja ratnik, mogućnosti su neograničene.
Ja sam imao par puta ovu vrstu snova, koju sam Ja lično podstakao pisajući ''dnevnik snova''.

Dnevik snova je obično neka veća sveska ili u mom slučaju rokovnik u koji ćete zapisivati svoje snove, zapisivanjem snova stvarate neku vrstu šablona jer većina snova ima neku zajedničku osobinu, bilo to pojavljivanje određenog predmeta ili osobe tokom sna, i kada vidite tu osobu (predmet) vaš mozak će sam registrovati da je to ''možda'' san.
Mnogi će sada reći '' ja nekada ništa ne sanjam'', to je greška jer uvijek sanjamo nešto samo toga nismo svijesni, tako ako želite pisati snove probudite se 3 sata ranije nego inače, zapišite snove i nastavite spavati.

Da bi ste provjerili da li ste u snu, potrebno je da uradite takozvani ''reality check'' ili ti provjera stvarnosti, a neki metodi provjera su:
- Pritsnite nos sa dva prsta i pokušajte disati (u snovima možete disati, dok u stvarnosti ne)
- Provjerite kakve su vam ruke (obično u snovima ruke su čudnog oblika ili boje)
- Skočite (ukoliko budete sporije nego inače padali ka podu, to je san)
Nakon što ste ustanovili da ste lucidni tj. u snovima, možete sa njima (uz malo vježbe) raditi šta hoćete.
Ove provjere (radi boljeg i čistijeg doživljaja sna) potrebno je raditi i kada ste svijesni da ste u javi, jer vi tako vaš mozak ''trenirate'' da provjerava realnost i u snu. 



To je za sada sve, ali u narednim danima ću se truditi da objasnim detaljno mnoge pojmove vezane za ovaj fenomen, zato redovno pregledavajte blog!



Evo i par video zapisa koji bi mogli služiti kao inspiracije za buduće ''sanjare'':







NAPOMENA: Sa desne strane ću u vidu stranica objavljivati nove postove, radi lakšeg pregleda bloga

13 коментара:

Анониман је рекао...

E, ako možeš napisat kako ću pristupiti tim "Lucidnim snovima" :)

Mr.Brightside је рекао...

Naravno da mogu, u narednim danima cu updateovati i napisati detaljan tutorijal zato stay tuned! :D

Martina је рекао...

često kad učim oda ne mogu zapamtiti nijedan san
zašto je tako?

Mr.Brightside је рекао...

Vjerovatno ti je mozak ''okupiran'' sa ucenjem i tako zapostavljas snove, jednostavno se probudi par sati ranije i ako se ne mozes sjetiti sna, onda legnes, zatvoris oci i polako ce ti dolaziti dijelovi sna koje ces sastaviti u jednu cijelinu, vjeruj mi :)

Maja је рекао...

Ja kad ustanem ako ne razmislim odmah o tome sta sam sanjala kasnije nemogu da se setim apsolutno niceg.

Mr.Brightside је рекао...

Jednostavno zapisi snove kada ustanes i problem rijesen

Анониман је рекао...

Da li postoje posledice lucidnog sanjanja?

Анониман је рекао...

ajme hvala! nadam se petici iz psihologije! hahahh

Nana је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Unknown је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Unknown је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Unknown је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Unknown је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.